Zonnepannelen op uw dak plaatsen, interessant?

zonnepanelen U vraagt zich ongetwijfeld af of het op vandaag nog steeds de moeite loont om voor zonnepanelen te kiezen. Door het afbouwen en schrappen van sommige subsidies leeft bij veel huishoudens de twijfel om zo'n investering aan te gaan. Er zijn toch enkele factoren die maken dat daar toch nog steeds positief op geantwoord kan worden.
De tendens is duidelijk dat we steeds zuiniger met de bestaande energie moeten omspringen en dat de regelgeving ook voor woningen steeds hogere eisen zal stellen voor de toekomst. Dat heeft te maken met uw ecologische voetafdruk. Tegelijk zien we dat de kostprijs van zonnepanelen op het laagste punt staat.

Zonnepanelen hebben een lange levensduur, zo'n 25 jaar en ze verdienen zich binnen de 10 jaar terug. Ook de kwaliteit van de zonnecellen stijgt maar steeds. Er is een forse daling van uw energiefactuur en een gunstig effect op het vlak van de de EPB-normen

Deskundig advies

Zonnepanelen blijven ook vandaag nog voor velen een interessante investering. Als u er ook overweegt om zelf ook zonne-energie te produceren op uw dak en mee te profiteren van alle voordelen, dan blijft u ongetwijfeld nog met veel vragen zitten: Welke zonnecellen u het beste kiest, welk vermogen u nodig heeft en welk rendement daar tegenover staat, hoe de concrete situatie op uw dak is en of dat wel sterk genoeg is... Dit zijn allemaal vragen waarop wij u met de nodige deskundigheid een betrouwbaar en volledig antwoord op kunnen geven. Wij komen de situatie bij u in kaart brengen en leveren u snel een advies op maat.

Digitale meter

digitale meter

Vanaf 2019 voert de Vlaamse regering geleidelijk aan digitale meters in. Door vertraging bij de levering en door technische problemen is de invoering uitgesteld tot 1 juli 2019. In maart 2019 bereikte de Vlaamse regering een akkoord over een regeling voor eigenaars van een zonnepaneleninstallatie:

- Voor alle installaties, geplaatst vóór 1 januari 2021, kan je als eigenaar kiezen om in het huidige systeem te blijven. Dit betekent dat je gedurende 15 jaar kan rekenen op een terugdraaiende teller, zowel op distributiekosten als op elektriciteitskosten. Heb je een installatie van 5 jaar oud, dan val je dus nog 10 jaar onder deze regeling.

- Je kunt ook op elk moment overstappen naar het nieuwe tariefsysteem dat wordt ontwikkeld door de VREG. In dit systeem betaal je nettarieven op alle elektriciteit die je van het net haalt (dus vervalt de terugdraaiende teller op je distributiekosten). Dit systeem is vooral voordelig wanneer je overdag meestal thuis bent en veel van je zelf opgewekte stroom onmiddellijk gebruikt.

Meer informatie bij de energieregulator VREG:
- Veelgestelde vragen over de energiefactuur van zonnepaneleneigenaars (VREG)
- Simulator digitale meter (VREG)